Välkommen till Nibbla trädgårdar

Här får du nyttig information om vilka regler som gäller på området, hur vi sköter våra gemensamma anläggningar och hur vi på bästa sätt tillsammans tar vara på och njuter av Nibbla.

Samfälligheten

Allmänna byggnader är försäkrade genom samfälligheten. Försäkring på det egna huset ansvarar ägaren själv för.

Samfällighetens årsstämma äger rum under maj månad. Där väljs styrelse och inträdes- och årsavgifter fastställs. Årsstämman beslutar även om årets verksamhetsplan. Om du har synpunkter kan du skriva en motion till årsstämman. Den ska vara styrelsen tillhanda senast under mars månad. Kontaktuppgifter till styrelsen finns på www.nibbla.se.

Ett sommarmöte hålls på Nibbla. Där diskuteras praktiska frågor som rör området. Sommarmötet är inget beslutande forum.

 Information

En anslagstavla finns vid infarten till området. Där anslås information till medlemmarna. Samfälligheten har också en hemsida, www.nibbla.se, samt en Facebooksida. Hemsidan sköts av styrelsen, Facebooksidan administreras av en frivillig medlem. På hemsidan finns bland annat en medlemsmatrikel (bakom login).

Medlemmarna betalar en årsavgift till samfälligheten som täcker samfällighetens kostnader för bland annat sophämtning, el, enklare vägunderhåll, snöröjning med mera. Därtill kommer medlemsinsatser för underhållet av området. Storleken på årsavgift och medlemsinsatser beslutas av årsstämman.

Regler för gemensam trivsel

De allmänna ytorna hålls i skick dels genom frivilliga medlemmar som åtagit sig en arbetsuppgift, dels genom gemensamma arbetsdagar, en på våren och en på hösten. Kallelse sker på anslagstavlan och på hemsidan. Samling vid dansbanan, där arbetsuppgifterna fördelas.

Alla medlemmar är dessutom indelade i mindre arbetslag, som ansvarar för skötseln av arbetslagets närområde. Arbetsledaren har en förteckning över vad som ingår i varje arbetslags område. Kallelse sätts upp på anslagstavla.

Lott 1–30 Arbetslag 1

Lott 31–60               Arbetslag 2

Lott 61–90               Arbetslag 3

Lott 91–127             Arbetslag 4

Namn och lottnummer på arbetsledarna finns på hemsidan.

 Sjövatten

Samfälligheten har en gemensam sommarvattenanläggning. Vattnet släpps på cirka vecka 17 och stängs av cirka vecka 40. Observera att detta kan variera beroende på vädret.

Vattnet hämtas från Mälaren och pumpas upp till en damm på Utsiktsberget. Frivilliga medlemmar ansvarar för vattenanläggningen och rensar dammen en vecka innan vattnet släpps på.

Vid varje tappställe finns samfällighetens huvudkran. Den delas av två till fyra lotter. Varje lott ska dessutom ha en egen kran intill samfällighetens huvudkran. Alla huvudkranar måste vara lätt åtkomliga och hållas fria från grus, jord och växter.

Samfällighetens vattenansvariga kontrollerar att huvudkranen är ÖPPEN under vintern. Då är systemet stängt och tömt. De kontrollerar också att huvudkranen är STÄNGD i god tid på våren innan vattnet släpps på.

När vattnet släppts på öppnar varje medlem själv kranen till sin lott och ansvarar för att kranar och rör är täta och fungerar.

Brandposter finns jämnt fördelade över området, märkta med BP. Dessa ska ovillkorligen hållas fria från växtlighet.

Vattning nattetid mellan kl 24–06 är inte tillåten.

 Dricksvatten

Det finns flera pumpar för dricksvatten inom området. Det ligger i allas intresse att vi håller rent runt pumparna. Tvätt, disk eller annat som kan förorsaka förorening är inte tillåtet vid dricksvattnet. Husdjur får heller inte vistas eller dricka vatten vid pumparna. Kvaliteten på dricksvattnet kontrolleras med jämna mellanrum.

Biltrafik

I området bor och vistas många barn. Därför är hastighetsgränsen 10 km i timmen i hela området. På vägsträckan från stora vägen ner till infarten till området råder 30 km i timmen. Om alla respekterar hastighetsgränserna blir inte bara barnen glada, utan alla, eftersom vägarna i området inte håller högsta standard och höga hastigheter sliter hårt.

Det finns flera parkeringsplatser i området och dessutom en skyltad gästparkering vid anslagstavlan vid infarten till området. Parkering på vägarna är inte tillåten, bland annat för att utryckningsfordon alltid måste kunna komma fram.

 Ditt hus

Husen på Nibbla är av tre olika typer, vissa med inbyggd veranda andra inte. Om du planerar att göra ändringar tänk på vilka byggregler som gäller. Ekerö kommuns byggnadsnämnd kan ge besked.

Genom åren har husägarna anpassat och förbättrat sina hus så att de bättre svarar mot dagens behov. Många har dragit in sommarvatten i husen och installerat varmvattenberedare, dusch, godkända toalettlösningar (exempelvis Separett- eller förbränningstoaletter), med mera.

Du måste själv teckna en hemförsäkring för ditt hus.

Dansbanan och Blå bodarna

Dansbanan och Blå bodarna kan bokas och hyras av enskilda medlemmar så länge det inte inkräktar på samfällighetens egna arrangemang.

Bytesboden kan man kalla det lilla rum i uthus A där medlemmar kan ställa in hela och rena föremål och böcker som man själv tröttnat på, men som någon annan kan tycka om.

Badstranden

På Nibbla finns en gemensam liten badstrand. Tänk på att motorfordon inte får vara på stranden och cyklar ska parkeras i cykelstället intill. Inte heller husdjur får vistas på stranden. Hundar som vill ta ett dopp hänvisas vänligt men bestämt till stranden vid båtbryggorna.

Bastu

Vid badstranden finns en allmän bastu med dusch, tillgänglig för alla medlemmar. Tidsbokning gör du på en lista i omklädningsrummet.

 Fester

Planering och genomförande av midsommarfest sköts av de respektive arbetslagen enligt ett rullande schema.

Under sommaren arrangerar frivilliga ibland även andra fester – till exempel pubkväll, bingo och kräft/surströmmingsskiva.

Båtklubben arrangerar varje år en båtfest, öppen för alla.

Hushållssopor

Sophämtningen står för en stor del av samfällighetens kostnader. För att sänka dessa kostnader uppmanas alla att sopsortera.

På området finns tre uthus med soptunnor för hushållssopor, A, B och C. Observera att soptunnorna enbart är till för hushållssopor. Soppåsarna måste vara hopknutna för att hålla råttorna borta! I uthusen finns även miljöboxar för glödlampor, batterier och mindre spray- och målarburkar.

Matavfall lägger du i Gröna påsen. Det är en särskild grön påse som du lägger i soptunnan precis som vanliga sopor. De gröna påsarna utsorteras sedan optiskt på kommunens sorteringsanläggning och innehållet rötas till biogas och biogödsel. Gröna påsar finns att hämta i soprummen i uthusen.

Förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar lämnas på något av de insamlingsställen som finns i närheten. Det närmaste ligger vid Ica-butiken i Nyckelby.

Trädgårdsavfall

På Nibbla finns en gemensam kompost för trädgårdsavfall, om du inte har en egen kompost på tomten. På den gemensamma komposten får du inte lägga grenar grövre än 1 cm i diameter, hallonskott eller taggbuskar eftersom sjukdomar kan finnas där.

Grovsopor

Grövre trädgårdsavfall och andra grovsopor fraktas till Skå återvinningsstation på Färingsö, cirka 10 minuters bilresa från Nibbla.

Släpkärra

Det finns en släpkärra att hyra av samfälligheten. Släpkärran kan hyras under tiden maj till september. Hyran för fyra timmar är 150 kronor. Max hyrtid är 24 timmar och kostar 300 kronor.

Du kvitterar kärran hos samfällighetens uthyrare, Skogsblommevägen 41, och betalar hyran i förskott. Kontrollera alltid om det finns några skador på kärran när du hämtar den, och när du lämnar tillbaka den ska du och uthyraren vara överens om att kärran är i gott skick.

Under tiden du lånar kärran ansvarar du för eventuella skador eller om släpkärran skulle bli stulen.

Odlingslotter

För den som vill odla mer än vad som ryms på den egna tomten finns möjlighet att hyra en separat odlingslott på området.

Post

En gemensam postlåda finns vid infarten till området. Den sitter uppe den 1 juni – 30 september. Postnummer hit är 178 52 Ekerö.

Du som har förslag eller önskemål som inte är akuta kan antingen lägga en lapp till styrelsen i förslagslådan vid kansliet, bredvid dansbanan, eller maila till styrelsen. Mailadress finns på hemsidan.

Viktigt! Glöm inte att meddela styrelsen om du byter postadress, mailadress eller telefonnummer.

Båtklubben

På Nibbla finns även en båtklubb. Klubben har två bryggor med plats för ett 60-tal båtar. Klubbens traditionella båtfest äger rum i juli. Båtklubben finansieras av sina medlemmar med en särskild avgift, ta kontakt med båtklubbens styrelse om du vill bli medlem.