Stadgar för samfälligheten Nibbla trädgårdar
Här hittar du Lantmäteriets stadgar för Nibbla trädgårdar.
***
Kvar på nibbla finns 10 lotter som ska avstyckas. Detta kan dock inte göras förrän en ny detaljplan för området finns som medger avstyckning. Ekonomiska styrelsen fortsätter alltså uppdraget att få samtliga lotter avstyckade och har en dialog med kommunen.
Stadgar för Nibbla Koloni ekonomisk förening (2023)
§1 Föreningens namn
Föreningens namn är Nibbla Koloni ekonomisk förening.
§2 Verksamhet
Föreningen har till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen.
Föreningens verksamhet ska vara att äga och förvalta de gemensamma delarna av Nibbla Koloniträdgårdsområde, såväl mark som där uppförda gemensamma anläggningar, såsom uthus, brunnar, vattenposter, vägar, bad- och lekplatser.
§3 Föreningens säte
Föreningens styrelse har sitt säte i Stockholm.
§4 Medlemskap
Till medlem i föreningen antages envar som äger ett hus inom Nibbla Koloniträdgårdsområde. Att bli medlem i föreningen är också en förutsättning för att förvärva hus i området. Rösträtt på föreningsstämma utgår med en röst per hus.
Ansökan om medlemskap prövas av styrelsen. Medlemskap får vägras om särskilda skäl för det finns.
§5 Medlems skyldigheter
Varje medlem är skyldig att vid inträde i föreningen betala medlemsinsats, att årligen betala medlemsavgift till föreningen samt även i övrigt följa föreningens stadgar och beslut. Medlemsinsatsen och medlemsavgiften beslutas av årsstämman.
Medlem är skyldig att ersätta skada på medlems eller föreningens tillhörigheter eller gemensamma anläggningar. Även då skada orsakats av familjemedlem eller annan anhörig.
§6 Medlems rättigheter
Medlem äger rätt att utnyttja de i § 2 nämnda anläggningarna. Vid begagnandet är medlem skyldig att iakttaga gällande ordningsföreskrifter. Medlem äger rätt att närvara och rösta vid årsstämma.
§7 Uteslutning
En medlem som grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot föreningen, eller inte längre deltar i föreningens verksamhet på det sätt som lagen kräver, eller inte längre uppfyller de krav som med hänsyn till arten och omfattningen av föreningens verksamhet bör ställas på medlemmarna, får uteslutas. Ett beslut om uteslutning fattas av föreningsstämman.
§8 Upphörande av medlemskap
Medlemskapet upphör vid utgången av det räkenskapsår som slutar tidigast en månad efter att medlemmen har sagt upp medlemskapet eller uteslutits, utom i de fall som regleras särskilt i lagen om ekonomiska föreningar.
§9 Styrelse
Föreningens angelägenheter handhaves av en styrelse bestående av lägst tre och högst fem styrelseledamöter. Styrelseledamöter väljs på föreningens årsstämma för en tid av ett eller två år, på så sätt att inte alla kan avgå vid samma tidpunkt. Ordförande väljs för en tid av två år och kassör för en tid av ett eller två år. Ordförande och kassör får ej avgå samtidigt. I övrigt konstituerar sig styrelsen själv. Vid årsstämman utses även två styrelsesuppleanter för en tid av ett år. Föreningens firma tecknas av styrelsen eller gemensamt av två ledamöter, som utses av styrelsen.
Styrelsen är beslutsmässig när tre ledamöter är närvarande och dessa är om beslutet eniga. I övrigt erfordras enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som biträdes av ordförande.
Styrelsen ansvarar en för alla och alla för en för föreningens tillgångar och förvaltning. Härjämte åligger det ordförande att sammankalla styrelsen och leda förhandlingarna. Sekreteraren skall föra protokoll och expediera skrivelser. Kassören skall föra erforderliga böcker samt ansvara för föreningens ekonomi. Kassören är skyldig att hålla räkenskaperna tillgängliga när helst så av styrelsen eller revisorerna påfordras. Föreningens penningmedel skall, utöver ett mindre kontantbelopp hos kassören, insättas i av föreningen godkänd penninginrättning och får ej uttagas utan firmatecknarnas namnteckning. Alla av föreningens styrelse utfärdade handlingar och förbindelser av ekonomisk art skall undertecknas med föreningens firma och firmatecknarens namnteckning. Övriga handlingar undertecknas av ordförande eller sekreteraren. Styrelseledamot är fri från ansvar för beslut som fattas av styrelsen då han ej varit närvarande. Fri från ansvar är även den, som mot beslutet anmält reservation. Styrelseledamot som utan giltigt förfall frånvarit tre på varandra följande styrelsemöten kan uteslutas ur styrelsen.
§10 Revisorer
För granskning av föreningens årsredovisning jämte räkenskaperna samt styrelsens förvaltning utses två revisorer, vilka väljes av årsstämman. Revisorerna väljes för en tid av två år och skall avgå en det ena året och en det andra året. Vid samma tillfälle väljes för ett år en revisorssuppleant.
§11 Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår är kalenderår. Räkenskaperna i avslutat skick jämte en av samtliga styrelseledamöter underskriven förvaltningsberättelse skall vara revisorerna tillhanda senast den 1 april påföljande år. Revisionsberättelsen skall vara tillgänglig för styrelsen senast tre veckor före föreningsstämma.
§12 Årsredovisning
Styrelsen ska lämna årsredovisningen till revisorerna senast sex veckor före ordinarie föreningsstämma. Denna ska bestå av resultaträkning, balansräkning och förvaltningsberättelse. Årsredovisningshandlingarna ska hållas tillgängliga för medlemmarna minst två veckor före föreningsstämma.
§13 Årsstämma
Årsstämman skall hållas före maj månads utgång, å tid och plats som av styrelsen bestämmes. Stämmans gällande dagordning finns inskriven i stadgarnas § 14.
§14 Ärenden på årsstämma
Vid årsstämman gäller följande dagordning:
1. Val av ordförande, protokollförare och två justeringsmän för stämman.
2. Fråga om kallelse skett i behörig ordning.
3. Fastställande av dagordningen.
4. Styrelsens förvaltningsberättelse.
5. Revisorernas berättelse.
6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
7. Behandling av motioner och förslag.
8. Behandling av budgetförslag.
9. Fastställande av medlemsavgift för det kommande året.
10. Fastställande av ersättning till styrelse och revisorer.
11. Val av styrelse och suppleanter.
12. Val av revisor och suppleant.
13. Val av valnämnd.
14. Övriga ärenden.
§15 Kallelse till årsstämma
Styrelsen kallar till årsstämma. Kallelse till ordinarie föreningsstämma ska innehålla en uppgift om de ärenden som ska förekomma på stämman. Kallelsen ska utfärdas tidigast sex veckor före och senast två veckor före föreningsstämman. Kallelse till föreningsstämma sker genom brev med posten eller via e-post till samtliga medlemmar.
§16 Motioner till årsstämma
Motionsrätten tillkommer styrelsen, revisorer och enskilda medlemmar. Förslag och motioner till årsstämman skall skriftligen ingivas till styrelsen senast fyra veckor före årsstämman. Över inkomna motioner och förslag skall styrelsen avgiva yttrande.
§17 Röstning
Alla frågor vid föreningsstämman avgöres medelst enkel majoritet och öppen omröstning, såframt ej sluten omröstning begäres. Vid lika röstetal fäller ordförande utslaget.
§18 Rösträtt
Varje hus i området som erlagt erforderliga avgifter äger i stämman vardera en röst. Rösträtt må av medlem utövas genom befullmäktigad familjemedlem som uppnått 20 års ålder. Ensamstående medlem äger utöva rösträtt genom annan befullmäktigad föreningsmedlem.
§19 Extrastämma
Styrelsen äger, när den finner lämpligt, kalla föreningens medlemmar till extra stämma. Revisorerna må, om deras granskning föranleder därtill, skriftligt, med angivande av skälet, påfordra att styrelsen skall utlysa extra föreningsstämma att hållas så snart det med iakttagande av föreskriven kallelsetid kan ske. Extra föreningsstämma skall även av styrelsen utlysas, då det för uppgivet ändamål skriftligen påfordras av minst en tiondel av samtliga röstberättigade medlemmar.
§20 Kallelse till extrastämma
Kallelse till extra stämma skall ske senast två veckor före stämmans hållande. Kallelse till föreningsstämma sker genom brev med posten eller via e-post till samtliga medlemmar.
§21 Föreningens vinst
Föreningens medel får icke disponeras för annat än föreningens ändamål. Uppstår vinst ska denna tillföras föreningens kapital. Ersättning till styrelse fastslås av årsstämman.
§22 Ekonomiskt ansvar
För föreningens förbindelser svarar medlemmarna endast med föreningens tillgångar, däri inräknad förfallna men ej betalda avgifter.
§23 Upplösning av föreningen
Om föreningen upplöses ska behållna tillgångar fördelas mellan medlemmarna i förhållande till inbetalda insatser.
§24 Ändring av stadgarna
Förslag till ändring av dessa stadgar skall utsändas till medlemmarna senast 14 dagar före föreningsstämma och eventuella ändringar skall beslutas på två på varandra följande föreningsstämmor.
Övrigt
För frågor som inte regleras i dessa stadgar gäller lagen om ekonomiska föreningar.
(11 april)